Architectuurwedstrijden - wedstrijden - 'Twatertorenplein' - BrasschaatHet ontwerp omvat 3 entiteiten met woongelegenheden gericht op een noordzuid as. De centrale woonentiteiten wordt geplaatst in een waterpartij waardoor een 'spiegelende' ruimtelijkheid ontstaat. Deze 'paalwoningen' zijn toegankelijk via een metalen loopbrug over het water en een centrale inkomruimte met trap tussen de gebouwen. Deze koopwoningen zijn ontworpen als duplex-woningen met 3 slaapkamers. Hun garages (eventuele carports) zijn voorzien langsheen de rand van de waterpartij.


Twee andere woonentiteiten (identiek naar vorm aan elkaar) ontsluiten het terrein met een specifiek gaan-fietspad. De gelijkvloerse woningen (koopwoningen) zijn hierdoor via de tuin bereikbaar. De entiteiten bestaan uit, op het gelijkvloers: 2 x 5 koopwoningen met individuele garages en 2 bouwlagen met telkens 5 huurappartementen.

De koopwoningen zijn ''los' geconstrueerd van de bovenliggende huurappartementen (zwevend karakter) waardoor geen gemeenschappelijke delen ontstaan (verkoopfaciliteit).

De huurappartementen kunnen beschikken over een garage in funktie van de behoefte ervan. Deze garages worden ondergronds voorzien, met inrit aan de noordelijk gelegen fietsenbergingen; De fietsenbergingen zijn symmetrisch opgesteld, zijdelings van de woonvolumes, eventueel uitbreidbaar voor vuilcontainers.


'Twatertorenplein'-project wordt omsloten met tuinmuren. Langsheen de van Hemelrijcklei loopt een nieuwe tuinmuur over de ganse lengte van het terrein met uitzondering van de 'fiets- en voetpad oprit'. Deze tuinmuur is 2,00m hoog en wordt voorzien van een aantal plataan-bomen. Langsheen de Aerdenlei wordt de tuinmuur terugspringend geplaatst en worden hoogstammige bomen voorzien. Deze tuinmuur wordt tevens voorzien van 'kijkopeningen'. De ganse gordel tussen de watertoren en de bestaande huizen wordt opgevuld met aangepast groen. Er is enkel een inrit en een uitrit (éénrichtingsverkeer) voorzien. Fiets- en voetganger hebben strikte prioriteit binnen het bouwconcept inzake veiligheid en comfort.

   

« terug

DJB-Architecten

Bredabaan 513, 2930 Brasschaat

T 03 651 51 68
F 03 653 18 18
E info@djb-architecten.be